Skip to main content

Veel gestelde vragen over de inreisbeperkingen

Wij krijgen enorm veel vragen over de inreisbeperkingen, maar helaas kunnen wij daar niet altijd antwoord op geven.

CONTROLE INREISVOORWAARDEN

Er zijn nog steeds diverse landen waar ongevaccineerden niet welkom zijn, en dan met name de Verenigde Staten en Indonesië. Bij aankomst wordt niet of nauwelijks gecontroleerd of mensen aan de inreisvoorwaarden voldoen. Dat klopt, men gaat er vanuit dat dit in het land van vertrek gebeurt. Luchtvaartmaatschappijen mogen ALLEEN mensen meenemen die voldaan aan de inreisvoorwaarden, Mocht er bij aankomst steekproefsgewijs controle zijn en het blijkt dat een reiziger niet voldoet aan de inreisvoorwaarden, dan gaat deze persoon in eerste instantie op kosten van de luchtvaartmaatschappij weer terug naar huis. Uiteraard worden deze kosten dan later verhaald op de reiziger. Indien men niet met een rechtstreeks vlucht naar een van deze landen gaat, zal de controle plaatsvinden op de luchthaven waar men overstapt. In de praktijk gebeurt dit nauwelijks. Neem het risico NIET om toch naar een van deze landen te vliegen met een overstap. WACHT tot het officieel open is!! Als je wordt tegengehouden, ben je je ticket KWIJT!!

CRUISEMAATSCHAPPIJEN

Bijna alle cruisemaatschappijen laten alleen gevaccineerde reizigers toe, ondanks dat het land van bestemming of het land waar het schip aanlegt hier niet om vraagt. Ferrymaatschappijen vallen niet onder en hebben hun eigen voorwaarden. Met ingang van 3 september 2022 kunnen ongevaccineerde toeristen weer gaan cruisen met Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises en Regent Seven Seas Cruises op vertoon van een negatieve PCR test die bij vertrek van de cruise niet ouder is dan 72 uur.

VERSOEPELINGEN.

Wij hebben geen idee of landen gaan versoepelen. In de wandelgangen horen wij wel het één en ander dat mogelijk kan gaan gebeuren, maar wij passen het pas aan op de site als wij het via officiële kanalen bevestigd hebben gekregen. Met zaken als “misschien”, “mogelijk”, “we denken”, kunnen wij niet zoveel. En helaas hebben wij ook geen glazen bol waar we in kunnen kijken.

RODE LANDEN

Wij boeken geen reizen voor ongevaccineerde reizigers naar een rood land op onze kaart, ook niet op verzoek en ook niet als iemand vrijwillig in quarantaine wil. Dit heeft te maken met aansprakelijkheid waar wij mogelijk voor de kosten kunnen opdraaien.

MONDKAPJES

Er zijn nog steeds landen en vliegtuigmaatschappijen die een mondkapjesplicht hebben met name in het openbaar vervoer, op de luchthavens, tijdens de vlucht en openbare gebouwen als ziekenhuizen, verpleegtehuizen en (indoor)winkelcentra. Wij houden dit NIET voor elke bestemming bij, enkel als het een belangrijke wijziging is en als wij het doorkrijgen.

LOSSE VLIEGTICKETS

Wij boeken geen losse vliegtickets. Dit heeft te maken met dat er geen inkomsten zitten op losse tickets, er nog steeds heel veel wijzigingen cq. annuleringen zijn en wij in heel veel gevallen hier aansprakelijk voor zijn. Ook zit er aan losse vliegtickets heel veel werk. Na twee zware jaren met corona beperkingen, gaan wij deze aansprakelijkheid cq. extra werkzaamheden zonder inkomsten niet aan. Bij ons kan je wel terecht voor een pakketreis: vlucht met accommodatie en/of autohuur.

COVID-ONVRIENDELIJKE TOUROPERATORS

Wij hebben een flinke lijst met touroperators die geen reizen boeken voor ongevaccineerde reizigers. Deze publiceren wij niet. Wij willen geen tweedeling, want wij boeken ook reizen voor gevaccineerde reizigers, die wel mee kunnen met deze organisaties.

SPEEKSELTEST

Wij krijgen heel veel vragen dat mensen alleen op reis willen met een speekseltest. De meeste landen eisen een negatieve PCR- of antigeentest van een x- aantal uur voor vertrek of aankomst. Wij hebben geen informatie in hoeverre speekseltesten zijn toegestaan. Dan zou u met het verkeersbureau of ambassade kunnen bellen van het betreffende land voor meer informatie. Het blijft uw verantwoording en risico.

VERSCHIL ANTIGEENTEST EN PCR TEST

U kunt veel landen inreizen met een antigeentest of PCR test. Beide testen worden afgenomen door een uitstrijkje in neus en/of keel, waarna het wordt gecheckt op de aanwezigheid van het coronavirus. Toch zijn de testen niet helemaal hetzelfde.

De PCR-test toont aan of er genetisch materiaal van het coronavirus aanwezig is in het keel- en/of neusslijm. Dit wordt onderzocht in een laboratorium te sturen. Door deze analyse wordt  het virus ook gedetecteerd bij iemand die weinig virus bij zich draagt.

De antigeen sneltest toont aan of er antigenen van het coronavirus aanwezig zijn in het keel- en/of neusslijm. Antigenen zijn eiwitten die aan de buitenkant van het coronavirus zitten. Dit wordt geanalyseerd op de locatie zelf door middel van een teststrip. Hierdoor kunnen kleine hoeveelheden virus gemist worden, waardoor deze test minder betrouwbaar is.

Het verschil zit hem ook in de tijd dat de uitslag bekend is. Een antigeentest geeft binnen 15-60 minuten de uitslag weer en de de uitslag van een PCR test duurt minimaal 12-72 uur.

KLEUR REISADVIES BUITENLANDSE ZAKEN

Vanuit Buitenlandse Zaken hebben de meeste landen weer een geel of groen reisadvies. Deze kleuren staan los van de kleuren op onze website. De landen hebben weer de kleurstelling gekregen van voor de periode van covid 19 en hebben de kleuren nu alleen nog betrekking op de veiligheid en de economische situatie in het desbetreffende land. Covid 19 wordt nu niet meer meegenomen in het reisadvies. Met deze kleurstelling wordt geen rekening of u wel of niet mag inreizen. Er zijn landen met een groen reisadvies, maar laten geen enkele internationale reiziger binnen. Check dit dus goed. Het beste is als u onze website combineert met die van Buitenlandse Zaken, het is dus EN-EN en niet OF-OF.

VERANDERINGEN IN INREISBELEID

Omdat Covid geen onvoorziene omstandigheid meer is, is niet het reisadvies maar de uitvoerbaarheid van de reis het criterium. Wanneer we de reis kunnen uitvoeren, kunt u niet meer kosteloos annuleren wanneer het reisadvies ten tijde van vertrek weer of alsnog oranje is. Een eventuele quarantaine plicht bij terugkomst in Nederland of andere eisen van de overheid op de bestemming, waaronder een bepaling dat alleen gevaccineerde reizigers mogen inreizen terwijl die eis bij boeking niet van toepassing was of bij terugkeer in Nederland is ook geen reden om de reis kosteloos te annuleren. Wanneer de reis niet uitgevoerd kan worden, bijvoorbeeld door een vliegverbod of het hotel is gesloten en wij kunnen geen gelijkwaardig alternatief voor u vinden, dan pas is het mogelijk om kosteloos te annuleren. Zorg dat u in ieder geval een reis en annuleringsverzekering heeft met een goede dekking.